26. června 2007

Město (3)

Ahoj ctenari,

po delsi pauze bych mel dopsat ten New York, nez se nam to zacne hromadit. Je tu milion temat k psani kazdy den, ale jejich prozivanim uplne ztracime cas na jakekoliv psani.

Takze velmi kratky konec New Yorku : Jeli jsme do Central parku, abychom si konecne trochu oddechly, protoze nase zbesile a uplne neusporadane behani po manhatanu z jednoho konce na druhy a z jedne strany na tu treti, nekdy i ctvrtou z nas vzydimalo vsechny zbytky sil, takze jsme nemeli ani silu na dobrou naladu. V rukach opet kafe ze Starbucksu a cokolady z obchodaku jsme se dokolebali pres nekolik bloku na lavicky Centralu. Samozrejme jsem si tam musel koupit Hot Dog, abych si pokecal sve nove tricko - bude to asi neco ako tradice. Vsude tam byly veverky a desne somrovaly, nez prilit ptak velikosti kosaka se zlatou naprsenkou a trochu je tam srovnal - asi mistni zvireci policie.

To uz jsme se zvedali domu, ale jeden prestup v metru byl na Times Square, takze jsme vylezli nad povrch, protoze se jiz smrakalo a pozitek z "neonovych" reklam mel byt vetsi - nebyl :-) Proste namesti a spousta svetla z reklam, tak si Packa s Kadlem rekli, ze si koupi americke cookies na cestu vlakem a neco k piti. Standa sel neco fotit a ja jsem osamel pred samoobsulhou. V tu ranu se kolem mel sesypala hromada citajici pet cernochu a zacali me cpat nejaka cedecka. Pak se me zeptali na jmeno, aby mi ta cedecka mohli venovat. Pak mi je doslova nacpali do ruky. No a pak po me chteli nejaky DONATION. A to byla jejich nejvetsi chyba v zivote. Ja totiz nevedel, co to je :-D "Hej mééén, some donejšn héé" "Co je donation?" a takhle porad dokola. Standa se vracel a videl, jak su obklopeny samejma raperama a prej se divil, jak jsem s nima v zivem hovoru. To uz ale v nasi parte slo do finale, cernosi zacali zjistovat ze ani po peti minutach s se slovem DONATION nepomuzou a jine je asi zrovna nenapadlo. Ja navic z cele konverzace pochopil, ze to jsou hodni americti obcane a ze me davaji 5 cedeck zadara a chtej, abych v nasi chude a male republicce daroval lidem, ktere potkam na ulici. Standa uz dosel, takze jsem se ho zeptal na DONATION a on rekl, ze je to dar, jako ze chtej prachy - tusim 4 dolace za prazdne CDcko (nedelam si iluze, ze na nem neco bylo :-D Tak sem jim to zacal cpat zpet a to uz sem je vazne nasral. Ze to prej uz podepsali, co jako blbnu. Ja jim to porad cpal a maval sem jim pred ksichtem igelitkou z Knihkupectvi, ze sem vsechny prachy nechal tam. Podle vyrazu jsem pochopil, ze tohel bylo zase slovo, ktere neznali voni - jen o knihkupectvi nekdy predtim maximalne slyseli. Pomalu se teda zacali vzalovat, ja si oddech a uz sem aj videl, ze se k nam stahoval nejakej polda - ocividne, to asi nebyli ti nejhodnejsi americti obcane.

No, na vlak jsme dobehli zase o minutu pred odjezdem, pak jsme dlouho, dlouho spali ve vlaku, pak jsme vystoupili a jeste si u Packy na verande v jednu rano dali pivko a sli jsme spat.

Mejte se krasne
Tom

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

hehe koukam ze americti bubaci vi kdy maji hodit zpatecky :D