19. července 2007

Philadelphia chees-steak

V určitých, ne zrovna řídkých chvílích, si říkám, jestli tu nejsem spíš kvůli jídlu, než kvůli práci a cestování :-) I kdyby to tak bylo, nemusím se moc stydět, vždyť jsem v AMERICE :-) Ve File na mě čekala jedna opravdu velá lahůdka - jídlo vynalezené právě tam. Jedná se o naškrabané hovězí maso (ne však tak jemně jako na tatarák) posypané sýrem a podávané v žemli. Ten sýr to dělá takové jemné, mazlavé. Je to prostě úžasné, ale jak říká Standa, se mnou je radost jíst, protože si na každém jídle najdu něco dobrého a vychválím to:-)

Co se týká té Fily, výlet to byl úžasný, ale Fila zase tak úžasná není. Amíci melou, jak je to historické město a kdesi cosi, ale vypadá to jako naše každé druhé město (je pravda, že každé naše druhé město je o hodně starší než Fila). Co na mě ale zapůsobilo dobrým dojmem je, že tam byly cihlové domy a že ty cihlové domy byly opravdu z cihel a ne jen z napodobenin (vše ostatní v americe je totiž "jen jako" - vše se nějak tváří a pak k tomu přijdete blíž, zaťukáte na to a zjistíte, že se jedná jen o vytvarovaný a natřený papundekl - takto je dělaný celý náš hotel, ve kterém pracujem).

Jelikož jsme přijeli pozdě, tak jsme mysleli, že skoro nic nestihnem. V návštěvnickém centru jsem se snažil zjistit, kdy zavírají akvárium, protože jsme se do něj chtěli kouknout a když jsem se dál ptal, co se dá dělat v noční File, protože nic jiného, než noční Fila nám nezbylo :) tak nám paní říkala, ať si rychle pospíšíme, že ještě stíháme poslední prohlídky na Zvon svobody a Independence Hall.




Zvon byl prostě zvon a když se v Independence Hall človíček asi hodinu rozplýval nad tím, jaké dilema měli historici, když se snažili přijít na to, jestli polovina slunce vyřezaná na Washingtonově židly je vycházející, či zapadající slunce, tak jsem se hodně divil, že mu to někdo ještě pořád žere. Taky nám pak několikrát ukazoval, jakým perem museli tenkrát podepsat tu deklaraci, jelikož ještě nebyla kuličková pera a pak ještě říkal o naoko stejných křeslech, že všechny jsou originálními výtvory, protože na nich seděly originální zadky (hodně, ale opravdu hodně volně přeloženo:-)

Těmito dvěma místy jsme měli v podstatě Filu projitou :-) Pak jsem si ještě pořídil jediný Philadephský suvenýr - nový účes. Což byla tak prča, protože jsme šli kolem kadeřnictví a byl už celkem večer, ale ženský před obchodem tlachaly, tak sem se zeptal, protože ostříhání bylo za 8 doláčů (naše bytná nás strašila, že to u holiče stojí dvacku). Paní řekla že ano a pak mi dala vybrat si z tabule zástřihů



nemoh jsem si říct nic jiného - to je asi důvod, proč má většina američaů úsměvný zástřih. Připadal jsem si jako ve fastfoodovém řetěžci, kde si vyberete z tabule hamburgra a jíte :-)) Paní mě ostříhala, řekla pacce ať ju nefotí, ta to ale párkrát stejě stihla :-)



No a toto je můj suvenýr z Fily :



Pak, jak Packa píše, jsme šli už k autu a autem jsme si ještě řádně projeli celou philadephii - ne tedy úmyslně. Chtěli jsme si jen přejet ten nejdelší závěsný most na světě



a než jsme se k němu dostali, tak jsme asi čtyřikrát obkroužili centrum a sjeli a vyjeli na několik špatných dálnic :-) Naštěstí jsme měli Borisovu GPS navigaci, která nás toho dne zbavila všech obtíží při navigaci z mapy - jinak bysme se vymotávali opravdu jen těžko. No a vymotávat se dlouho z města s autem, které má spotřebu 16,5 litrů na sto, to je fakt kruté :-)

Když jsme všechny vyložili, tak jsme si ještě se Standou a Kadlem zajeli kousek dolů podél oceánu, kde začíná přírodní rezervace. Zjistili jsme, že je to odsud kousek, takže není problém si tam udělat krátký výlet někdy příště. Takhle jsme jen postávali na pláži u vstupu a jeli zase zpět. O půl čtvrté šli spát a ráno jsme museli jel auto vrátit, ach jo, tak jsme si na něj zvykli :-D


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Chvalim fotky, pekny ;) jojo do Fily se taky chystam, ale jak to ctu tak se tam asi dlouho nezdrzim. Jinak teta Wiki rikala ze tam zije vic cernochu nez belochu :) mejte se